petek, 12. marec 2021

Humus


Za pripravo humusa potrebujemo pločevinko čičerike, olivno olje, 1 žlico sezama, 1 česen, 1 žlico limoninega soka. Sezamova semena narahlo popečemo v ponvi na olivnem olju. Paziti moramo, da temperatura ni previsoka, saj ne smejo porjaveti. 1 strok česna na drobno sesekljamo. Čičeriko precedimo. Tekočino prihranimo. Limono stisnemo. Koščice odstranimo. V sekljalnik predevamo vse sestavine: čičeriko, česen, olivno olje, sezam in malo soli. Miksamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo v kremasto zmes. Na koncu humus potresemo z mletim čilijem. Predno humus ponudimo ga dobro ohladimo v hladilniku. 

 

Za še boljši okus humusa je priporočljivo uporabiti tahini pasto. Doma lahko naredimo različne variacije humusa. Zelo popularen recept je, če v humus dodamo curry. Tahini pasto lahko naredimo seveda tudi sami. Potrebujemo sezam in olivno olje. Meni je zelo všeč, če v humus dodamo dimljeno mleto rdečo papriko. Ker imam rad malce bolj pikantne jedi, humus vedno potresem še z mletim čilijem. Jedel sem tudi že humus narejen na italijanski način. Takšne humus vključuje vse klasične sestavine (tahini pasto, čičeriko, olivno olje, sol, česen), ki jim dodamo sesekljan posušen paradižnik, začinimo pa z origanom.

Humus se običajno postreže z arabskim kruhom. V kolikor nimamo teh pit, bo seveda dober tudi kakšne drug kruh, toast ali pa krekerji. V kolikor narejenega humusa ne bomo porabili isti dan, ga lahko predevamo v steklen kozarec in shranimo v hladilniku ter ga po malem uživamo in mažemo na kruh še nekaj dni. Tako pripravljen humus je lahko tudi zanimiva jed v kolikor dobimo nepričakovane obiske. Ob kozarcu dobrega vina in popečenem toastu ter prijetni družbi se namreč humus zelo prileže. Kot se lahko spoznali v tem prispevku, priprava humusa ni zapletena. Je pa res, da vključuje nekoliko nenavadne vsebine, ki jih nimamo redno v shrambi. Zaradi tega se je dobro že vnaprej založiti s čičeriko in tahini pasto.