sobota, 11. julij 2020

Izlet - dolina reke Soče

Reka Soča je poznana tudi kot simbol upora. Ob reki Soči je potekalo več vojn in že skozi stoletja je bila poznana kot mejna reka. Na fronti, ki je poimenovana kot reka Soča, je skozi dolga leta vojne, življenje izgubilo več sto tisoče ljudi. Kljub temu, da se vije ob tako temačni preteklosti, je še vedno eden izmed najlepših alpskih biserov. Opeval jo je že Simon Gregorčič. Soča mu je bila inspiracija za eno njegovih najbolj znamenitih pesmi. V kolikor se odpravljate na izlet v dolino reke Soče, vas vabimo, da obiščete spletno stran Maya.si, kjer vam ponujajo številne športne aktivnosti v Posočju.


Soča je v njegovi pesmi opevana kot bistra hči planin in tako je poznana še danes. Reka Soča združuje vedno več popotnikov iz celega sveta, saj v svojem objemu nudi aktivnosti za staro in mlado. Kljub temu, da je Soča v poletnih mesecih precej hladna, še vedno privabi kopalke. Prav tako je Soča raj za kajakaše. Vse več je tujih obiskovalcev, ki se želijo preizkusiti na njenih brzicah. Za starejše Soča nudi različne pešpoti ter razgledne točke, nenazadnje pa vas vabi tudi v svoje muzeje. V muzejih so zbrane različne tematike, ki pokrivajo celotno dolino po kateri se vije Soča. Od vojnih tematik do različnih obrti, ki so zaznamovale dolino, do umetniških razstav, katerim inspiracija je Soča.

Tekom leta v dolini ustvarjajo različni umetniki, ki s svojimi deli sodelujejo na različnih natečajih, hkrati pa ponesejo zgodbo te doline in reke v svet. Soča vabi tudi vse več ribičev, ki v dolini izvajajo tako športni ribolov kot tudi ribolov za dušo. Soča namreč skriva svoj biser – soško postrv. Soška postrv je ena izmed najbolj iskanih in lovljenjih rib. Hkrati pa je za lov za hrano prepovedana, saj jo v reko že tako vnašajo umetno. Reka Soča vas vabi tudi v zimskih mesecih, kjer bo s svojo ledeno modro barvo očarala z razgledi. Zasnežene planine in vrhovi v ozadju vam bodo predstavili pravljično kuliso, ki se jo boste z veseljem spominjali.