petek, 21. junij 2019

Zamenjava upravnika je postopek, ki mora biti pravilno izpeljan

Nezadovoljstvo z upravnikom, njegova neodzivnost, visoki stroški upravljanja, nezadovoljstvo z upravljanjem rezervnega sklada je le nekaj razlogov, zaradi katerih se večina lastnikov odloči za zamenjavo upravnika. Čeprav se zdi celoten postopek dokaj enostaven, v realnosti temu ni tako. Zamenjava upravnika (več na naslovu
https://www.spl.si/iscete-upravnika.html
zahteva od stanovalcev veliko mero potrpežljivosti, vztrajnosti, enotnosti in doslednosti v postopku. Tovrstni postopki so le redko sporazumni, zato se veliko stanovalcev obrne tudi po pomoč k raznim strokovnim službam.


Dejstvo je, da se etažni lastniki odločijo za zamenjavo upravnika kadarkoli to želijo. Ker je v večstanovanjskih stavbah veliko različnih posameznikov z različnim mnenjem, je pomembno, da se lastniki že pred postopkom uskladijo, predvsem pa da razpolagajo z večinskim soglasjem. Zamenjava upravnika se začne z vročitvijo odstopa od pogodbe o upravljanju. Pri tem je pomembno, da je vročitev izvedena s priporočeno pošto s povratnico.

Od dneva vročitve imajo stanovalci tri mesece časa, da poiščejo novega upravnika. Tri mesece izgleda dolgo obdobje, ampak je v resnici to zelo malo časa za iskanje novega upravnika, pri čemer je potrebno biti pozoren tudi na njegovo tehnično, računovodsko in administrativno poslovanje. Zamenjava upravnika tako za stanovalce pomeni nove skrbi. Ker je tovrstna ponudba danes zelo pestra, si je za končno izbiro potrebno vzeti dovolj časa. Vsekakor je potrebno novega upravnika temeljito preveriti, z njim pa se mora seveda strinjati večina stanovalcev.

V času odpovednega roka stari upravnik pripravi vsa poročila in sestavi končni obračun. Na dan poteka pogodbe mora stari upravnik vsa sredstva rezervnega sklada prenesti na račun, ki ga za večstanovanjsko stavbo vodi novi upravnik. Po prenehanju sledi predaja poslov, pogodb in vseh drugih listin, ki so povezane z upravljanjem stavbe. O zamenjavi upravnika je potrebno obvestiti tudi vse dobavitelje in izvajalce storitve. Postopek, kot je zamenjava upravnika, zahteva tudi veliko pravnega znanja, zato pomoč odvetnika nikoli ni odveč.