petek, 14. junij 2019

Zakaj namestiti IR grelne plošče na strop?

Infrardeči paneli, nameščeni na strop, so komaj opazni in pri tem ne zavzamejo veliko prostora, zato iz vidika notranjega oblikovanja ponujajo pomembne prednosti stenskega ogrevanja prostora. Pri tem nam grelnih plošč ni potrebno stiskati in tlačiti med pohištvo, na stropu pa IR grelne plošče lahko namestimo kjerkoli v prostoru, kjer edino oviro predstavljajo stenske luči, vendar je ta površina tudi precej majhna.

Infrardeče panele lahko namestimo tudi na nekoliko spuščene strope, kot je to mogoče opaziti v mansardnih stanovanjih. Poleg tega, nam IR grelnih plošč v nekoliko manjšem prostoru ni potrebno namestiti po celotni površini stropa, saj ne potrebujemo tolikšne toplote.

IR toplotne plošče na stropu poslovnih prostorov
Če želimo ogrevati večje prostore, kot so na primer restavracije in nekateri bolj odprti prostori, tedaj infrardeči paneli, nameščeni na strop, predstavljajo idealno rešitev. Pri tem infra žarki dosežejo razdaljo treh metrov.

To pomeni, da v resnično velikih prostorih namestitev na strop morda ne bo edini vir toplote, saj je razdalja od IR grelne plošče do predmetov in ljudi lahko prevelika. To zagato lahko rešimo tako, da nekatera IR grelna telesa še vedno namestimo na strop, druge IR toplotne plošče pa namestimo na stene, v bližino ljudi. Na tak način bomo ustvarili najbolj optimalne ogrevalne cone.

Ustrezna namestitev IR grelnih plošč na stropIR grelne plošče na stropu ne smemo namestiti neposredno nad našo glavo oziroma v neposredni bližini področja, kjer bomo preživeli veliko časa; običajno gre za področje nad delovno mizo. Neposredna in dolgotrajna izpostavljenost infra žarkom, ki oddajajo toploto preblizu naše glave, povzroča da se bomo počutili nekoliko nelagodno, saj bi to bilo podobno, kot če bi dlje časa sedeli pod soncem.

Omenjeno zagato najpreprosteje rešimo tako, da infrardeče panele na stropu namestimo le nekaj centimetrov stran od glave in tako pridobimo optimalno in udobno toploto, ki jo potrebujemo za opravljanje dela.