petek, 16. november 2018

Akumulatorji za tovornjake


Akumulatorji za tovornjake se od avtomobilskih ločijo po višji zmogljivosti ter dimenzijah. Največkrat so akumulatorji za tovornjake tudi primerno označeni, s tem se zmanjša možnost zamenjave ter izbire nepravega akumulatorja. Pogoste so oznake akumulatorji za gospodarska vozila, akumulatorji za gospodarski program, akumulatorji za tovorna vozila in podobno. Podobno kot avtomobili, se tudi tovornjaki iz generacije v generacijo spreminjajo. Vas zanima ponudba? Kliknite na povezavo akumulatorji za tovornjake.



Tehnično so podprti z vedno naprednejšo in zahtevnejšo tehnologijo. Dodatno imajo tovornjaki nekatere posebnosti in temu primerno večje zahteve. Večinoma jih poganjajo dizelski motorji večjih delovnih prostornin, kar zahteva zmogljivejši akumulator. Tovornjaki imajo dodatno zelo različne pogoje in načine uporabe. V nekaterih primerih imamo intervale daljših voženj, ki jim sledijo daljši intervali mirovanja. To zahtevajo cestno prometni predpisi, vozniki pa se v intervalih mirovanja ne želijo odreči udobju.

Zato v takih primerih akumulatorji tovornih vozil napajajo različno število porabnikov, kljub mirovanju tovornjaka oziroma njegovega pogonskega agregata. Izbrati optimalen akumulator za tovornjak je zato iz dneva v dan zahtevnejše. Predvsem se moramo pri izbiri osredotočiti na osnovne in posebne karakteristike. Osnovne karakteristike so napetost, kapaciteta, zagonski tok, dimenzije ter položaj polov.

Posebne karakteristike pa določi proizvajalec tovornega vozila v fazi zasnove oziroma proizvodnje. Če želimo optimalen izkoristek tovornega vozila, moramo te posebne zahteve upoštevati. Z upoštevanjem osnovnih in posebnih karakteristik, bomo imeli daljšo življenjsko dobo akumulatorja, minimalno porabo destilirane vode, visoke startne tokove, zanesljiv zagon motorja tudi v najzahtevnejših klimatskih pogojih ter zagotovljeno brezhibno delovanje tehnike tovornjaka na daljši časovni rok oziroma večje število prevoženih kilometrov.

Uporabniško izkušnjo lahko dodatno izboljšamo, če izberemo izboljšan ali tehnično naprednejši akumulator za tovorno vozilo. Tehnične razlike med akumulatorji za tovorna vozila so očem večinoma skrite, saj se nahajajo pod ohišjem. Gre za razlike v ploščah, v uporabljenih materialih za plošče in druge razlike. Uporabniška izkušnja se lahko izboljša v smislu večje odpornosti na korozijo, manjše porabe destilirane vode, odsotnosti vzdrževanja in drugih karakteristikah.