torek, 21. maj 2013

Izbira barve sedežne garniture



Izbira barve sedežne garniture je za marsikoga najprej preprosta. Pogosto se ravnamo po občutku in izberemo barve, ki so nam všeč. Vendar pa tudi barve same sproščajo čustva in občutke: vznemirjajo ali pomirjajo, so vedre ali melanholične. 

Barve učinkujejo tudi glede na kombinacijo in obseg, v katerem smo jih uporabili. Sedežna garnitura je ponavadi zaključena barvna celota, nakup posameznih foteljev  ponuja možnost, da je prav ta kos pohištva tisti, ki dopolnjuje barvno kompozicijo v sobi. Če pa smo pri izbiri upoštevali samo to barvo, ki nam je bila na razstavnem prostoru ali v katalogu zelo všeč, nas rdeči trosed lahko kmalu draži, ne pa nudi udobje. Izbira barv je zapletena, saj moramo upoštevati številne dejavnike. Močni toni na velikih površinah nas lahko »zatolčejo«, pastelni odtenki pa pridejo tu do pravega izraza. 

Kaj nam o barvah narekuje naš značaj? Smo pri barvah bolj zadržani in imamo pri kombiniranju raje mehke prehode ali ljubimo močne, čiste barve in jasne kontraste? Nas veselijo svetli toni? Da, beli odtenki so lahko čudoviti in dovolijo poljubno izbiro barvnih poudarkov (blazine, slike, svetilke), če se nam ni treba ozirati na … na primer otroke.